Samleren Leif Preus

Samleren Leif Preus

Leif Preus, Selvportrett fotografert med Suttons panoramakamera, 1974. Preus museums samling

Fra 18.02.21
Til 31.12.23

Savner du Leif Preus og det gamle Preus fotomuseum? Eller lurer du tvert imot på hvorfor det nasjonale fotomuseet heter Preus museum? Hvordan kan det ha seg at en av verdens største og mest verdifulle fotosamlinger befinner seg i Horten?

Denne lille utstillingen gir deg forhåpentlig svarene!

 

Leif Preus (1928 – 2013) var gründer, forretningsmann, fotograf, samler og entusiastisk formidler av fotohistorie. Kanskje er du gammel nok til at du har sendt filmruller i en rød pose til fremkalling hos Preus Foto AS? Eller kanskje har du til og med jobbet på fotolaben i Elgstien i Horten?

 

Etter åtte år i Marinen startet Preus sin egen fotoforretning i 1956. Bedriften vokste etter hvert til å bli Norges største fotobedrift, med et ledende fotolaboratorium og en butikkjede. Preus innså raskt at han var avhengig av at hans ansatte hadde kunnskap om det de drev med, og jobbet målbevisst for å bygge opp et fotomuseum. Det store overskuddet til Preus Foto AS gjorde at Preus kunne gjøre en rekke spektakulære oppkjøp på 1970- og -80-tallet. Han ble en slags kjendis i markedet for sjeldne kameraer, vintage fotografier og unike fotobøker.

 

Samlingen ble grunnstammen i Preus fotomuseum som han åpnet i 1976, i Langgata i Horten, etter at fotolaboratoriet vokste seg ut av huset og flyttet til nye lokaler i Elgstien. Året etter åpningen ble museet, sammen med åtte andre museer i verden, innstilt til «European Museum of the Year Award». I 1995 ble samlingen kjøpt opp av staten og den dannet fundamentet for Norsk museum for fotografi – Preus fotomuseum. Samlingen ble flyttet fra Langgata til Karljohansvern i 1998, og det nye, nasjonale fotomuseet kunne ønske velkommen i ombygde lokaler i fjerde etasje på Karljohansvern i Horten, 26. mai 2001. Museet fikk sitt nåværende navn Preus museum i 2005.

 

Den lille utstillingen befinner seg i et av "strongrommene", i utgangspunkt konstruert for oppbevaring av sprengstoff. 

 

 

Preus fotomuseum åpnet i Langgata i 1976. Allerede året etter ble museet innstilt til «European Museum of the Year Award» sammen med åtte andre museer i verden.

NMFF.005042.002 (2)
Leif Preus, Preus Foto AS - butikken i Storgata 44, Horten, ca. 1958-59. Preus museums samling
Leif Preus, Preus foto As, butikken i Storgata 44, 1960. Preus museums samling
Interiør av Preus fotomuseum
Leif Preus, Juleutstilling i fotobutikken, Storgt 44, 1970. Preus museums samling
Leif Preus, Filmfremkalling ved fotolaboratoriet i Elgstien. 
Leif Preus, Sorteringsavdelingen på fotolaboratoriet i Elgstien. Preus museums samling
Arbeidstegning av utstillingen (Andreas Kaardahl/Preus museum)
Fyrstikkeske med Preus foto-logo
Sjokolade med Preus foto-logo