Uke 7 - 2023

Gruvebilder under vann

© Skade Henriksen, 61° 28’ 50.0268’’ N, 5° 26’ 20.6016’’ E fra prosjektet Solastalgia, 2019. Tilhører Preus museums samling.

Gruvebilder under vann

Skade Henriksen har bakgrunn som forskningsassistent i marinbiologi og kom gjennom dette i kontakt med navigasjons- og oppmålingssystemet Olex. Ved hjelp av data fra ekkolodd og GPS samles det kontinuerlig inn data som visualiseres i et 3D-bilde av havbunnen.

Dette bildet er en visualisering av av havbunnen i Førdefjorden. De blå sjatteringene i bildet er alt det som befinner seg under overflaten, mens det gule området, det som fremstår som «himmel» er områder uten data.

 

Førdefjorden har vært åsted for en miljøkontrovers som har pågått siden 70-tallet da det ble oppdaget store mengder av mineralet rutil i fjellet. Konfliktene har blitt intensivert de siste årene etter at Nordic Mining fikk driftsløyve til å drive dagbrudd og til å dumpe avfallet i fjorden. Selv om miljøspørsmålet er et viktig bakteppe i mange av Henriksens arbeider, har de flere lag. Hun jobber med landskapskonvensjoner som forgrunn, mellomgrunn og bakgrunn ved hjelp av Olex. På denne måten introduserer hun et perspektiv som går på tvers av den instrumentelle bruken verktøyet vanligvis brukes til.

 

Bildet er en del av en serie i den nye utstillingen «Av natur» på Preus museum. Teksten er basert på essay til utstillingskatalogen av Christine Hansen, co-kurator for utstillingen.